Berrús

ERMITA DE SANTA MARIA MAGDALENA DE BERRÚS

Situada abans de l’embassament de Riba-roja, a uns 50 metres d’altitud i a la vora de l’Ebre, és dedicada a Santa Magdalena. L’ermita d’avui era l’església parroquial d’un poble, i del seu terme que pertanyia a l’ordre de l’Hospital. 

Són diversos els documents que certifiquen de l’existència de Berrús com a poble o unit a Riba-roja, com una carta de població de 1185 al costat de Riba-roja, o l’any 1205 d’una venda de terres al seu terme, o ja l’any 1778 que s’anomena el poblet en uns actes possessoris que, per poders del Comanador de Vilalba, executa un escrivà reial del col·legi de Sant Joan Evangelista de Saragossa.

Ja al segle XIX va continuar essent del terme de Riba-roja, com l’església, i només i hi quedaven dues cases o masies habitades: la del Joanet del “Rico” el qual hi va viure fins passada la guerra del 1936, i la de Rosildo.

Traslladada l’església pedra per pedra, ara fa 50 anys, avui està situada prop del seu antic emplaçament, però en un lloc alt, entre Vallmorta i Berrús. S’hi segueixen realitzant anualment les romeries de Riba-roja, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.

Segons diu la llegenda, per unes epidèmies (potser paludisme o pesta), els habitants de Berrús, es van traslladar a Vilalba, la Pobla i a Riba-roja. Per això retornen aquests pobles a visitar Santa Maria Magdalena una vegada l’any.

Tots tres municipis han mantingut aquesta tradició heretada dels seus avantpassats fins a dia d’avui. Tot i això cada poble ha adaptat i conservat les tradicions segons la forma de ser de cada vila, però mantenint sempre l’essència que els uneix, que no es altra que l’estima a Santa Magdalena.

 

Com arribar-hi:

Per arribar a l’ermita i centre de romiatge, seguim la carretera de Riba-roja i, a uns deu quilòmetres de la Pobla de Massaluca, hi ha un indicador a la dreta que ens guiarà cap a l'ermita.